Bursa’da meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, öğle saatlerinde kısa sürede paniğe neden oldu. Jeoloji Mühendisi Engin Er, Bursa’da 7 ve üzeri büyüklükte depremlerin meydana gelebileceği fay hatlarının varlığını belirterek, bu olayın deprem gerçeğinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Nilüfer ilçesinde 13.43’te hissedilen 4.1 büyüklüğündeki sarsıntı, 9.74 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem sırasında çevredeki vatandaşlar kendilerini dışarı attı. Engin Er, yaptığı değerlendirmede, 5-7 büyüklüğündeki depremlerin orta düzeyde kabul edildiğini ve yaşanan sarsıntının küçük bir deprem olduğunu ifade etti. Er, bu durumun, gerekli önlemlerin alınmasını hızlandırması gerektiğine dikkat çekti ve Bursa’da büyük depremler yaratabilecek fay hatlarının bulunduğunu belirtti.
Engin Er, “Bugün gerçekleşen deprem, büyük bir olay değil. Depremleri sınıflandırırken 5 ile 7 arası orta, 7 ve üzeri zarar verici kabul edilir. Bu küçük bir sarsıntıydı ama Bursa’da korkuya yol açtı. Komşu illerde de hissedildi. Paniğin sebebi, depremin odak noktası yerleşim alanlarının hemen altında bulunduğu için yaşandı. 3 büyüklüğünde artçı sarsıntılar olabilir, ancak daha büyük bir artçı beklenmiyor” diye konuştu.
Er, ayrıca Bursa’nın birçok yerinde hem iyi hem de kötü zeminlerin bulunduğunu ifade etti. “Bursa’da aktif fay hatları mevcut. Ana fay hattı, Bursa’nın merkezinden geçiyor. Kayapa’dan Yenişehir’e kadar uzanan fay çizgisi, İznik Gölü’nden başlayıp Gemlik ve Mudanya üzerinden Karacabey’e kadar devam eden fay hattı, 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilir. Beklenen Marmara depreminin bu fay hatları, özellikle kötü zemine sahip bölgelerde ciddi hasara yol açabilir. Bu sarsıntı, deprem potansiyelimizin hala canlı olduğunu gösterdi. Bilimsel veriler Bursa’da 7 ve üstü depremlerin olabileceğini ortaya koyuyor. Bu açıdan, bütüncül bir plan ve adil bir kentsel dönüşüm süreci şart. Kontrol altında tutulması da hayati öneme sahip” ifadelerini kullandı.