Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doğaya Dost Ahşap Ürün Geliştirme Projesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, kavak, ladin ve çam gibi hızla gelişim gösteren ağaç türlerinden elde edilen ahşap ürünlerin dış etkenlere dayanıklılığını 10 kat artıracak yenilikçi bir projeye imza attı. 36 ay sürecek olan bu proje, tropik ağaçların kesimini azaltarak, yağmur ormanlarının yok olma tehlikesinin önlenmesine de katkı sağlayacak.

Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Ali Ermeydan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Yapı Endüstrisi İçin Dış Ortam Şartlarına Dayanıklı ve Boyutsal Kararlı Yeni Nesil Bir Ahşap Modifikasyon Yöntemi Geliştirilmesi: Ahşabın D,L-Laktid ile in-situ Polimerizasyonu” başlıklı proje, 2515 COST Destek Programı çerçevesinde destek almaya hak kazandı. Projeye ayrıca Prof. Dr. Eylem Dizman Tomak ve Prof. Dr. Ramazan Kurt araştırmacı olarak katılırken, danışman olarak da Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Bayraktar yer alıyor. Proje ile ilgili görüşlerini paylaşan Prof. Dr. Ermeydan, doğal ormanların azalması ve ardından kaliteli ahşap malzemelerin yüksek fiyatlarla zor bulunabilmesi sorunlarının, hızlı büyüyen ağaç türlerinin kimyasal modifikasyonla güçlendirilmesini zorunlu kıldığını belirtti. Ermeydan, sürdürülebilir bir modifikasyon yönteminin enerji verimli süreçler kullanarak, toksik olmayan ve çevre dostu kimyasallar ile uygulanabilir hale getirileceğini sözlerine ekledi.

Proje ile ilgili detayları aktaran Prof. Dr. Ermeydan, “Nişasta esaslı malzemeler kullanarak biyobozunur polilaktik asit üretmeyi planlıyoruz. Bu malzemeyi ahşap ürünlere uyguladıktan sonra, dış etkenlere karşı dayanıklılığı ve boyutsal kararlılığı artırmayı amaçlıyoruz. Bu sayede tamamen doğal kaynaklarla elde edilen yüksek özelliklere sahip bir malzeme oluşturulacak” dedi.

Prof. Dr. Ermeydan, dış ortamda kullanılan ahşap malzemelerin hızla deforme olduğunu ve bu nedenle, Brezilya ve Afrika gibi yerlerden dayanıklı ağaçların temin edildiğini ifade etti. Ancak bu ağaçların kesilmesinin yağmur ormanlarının yok olmasına yol açabileceğine de dikkat çekti. Dayanıklı ağaçların maliyetinin artmasıyla birlikte, hızlı büyüyen ağaçlardan üretilen ürünlerin ömrünün kısalığı projelerinin gerekliliğini artırdığını belirtti. Türkiye’de henüz geliştirilmiş bir modifikasyon yönteminin bulunmadığını vurgulayan Ermeydan, diğer ülkelerce uygulanan yöntemlerin biyolojik dayanımı artırsa da kendi projelerinin ahşabın su emmesini, bükülmesini ve şişmesini engellediğini dile getirdi.

Sonuçlarının ülke orman endüstrisine katkıda bulunacak bir bilgi ve bilimsel altyapı sağlanmasını hedeflediğini belirten Prof. Dr. Ermeydan, projenin çevre dostu yöntemlerle diğer dayanıklı malzemelerin korunması için referans olacağını ve yüksek katlı ahşap binalar için alternatif hammadde sunacağını sözlerine ekledi.

Yorum yapın