Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) bünyesinde, havacılık ve uzay araçlarının yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılığını artıracak aynı zamanda bu araçların gizliliğini sağlamak amacıyla kompozit malzemelerin geliştirilmesi süreci başlatıldı. Projenin, Türkiye’nin havacılık, savunma sanayi ve uzay politikaları alanındaki uluslararası rekabetçiliğine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Derya Ünlü’nün öncülüğünü üstlendiği “Havacılık ve Savunma Sanayii İçin Termal Koruma ve Radar Soğurucu Özellik Sergileyen Çok Katmanlı İleri Mühendislik Kompozitlerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje, fon almayı başardı. Bu çalışma, havacılık ve savunma sanayi araçlarının yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılığını artırmayı ve radar gizliliğine katkı sağlayacak kompozit malzemelerini geliştirmeyi amaçlıyor. Doç. Dr. Ünlü, havacılık araçlarının çeşitli dış etkenlerden, özellikle yüksek sıcaklık ve kimyasal reaksiyonlar gibi olumsuz koşullardan koruma sağlamak için yeni malzemeler geliştireceklerini ifade etti.
Aynı zamanda, bu proje Türkiye’nin uluslararası düzeydeki havacılık ve savunma sanayi rekabetçiliğini artırmaya yönelik bir adım olarak görülüyor. Doç. Dr. Ünlü, kompozit malzemelerin özel bir kombinasyonu ile yüksek termal dayanım sağlayan ve radar emici özellik taşıyan yeni yapılar elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Bu tür malzemelerin, özellikle saldırılara ve dış hava koşullarına karşı havacılık araçlarının dayanıklılığını artırdığı vurgulandı.
Havacılık alanındaki araçlarla ilgili sorunlara da değinen Ünlü, bu araçların yüksek hızlara güvenli bir şekilde ulaşabilmesi ve bunun sonucunda aşırı ısınma gibi zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğini söyledi. Hipersonik hızlarda (5 Mach ve üzeri) seyahat eden uçakların maruz kaldığı yüksek sıcaklıklar, yeni malzeme geliştirme gerekliliğini artırıyor.
Son yıllarda, hipersonik hızlarda güvenlik sağlamak için dayanıklı mühendislik malzemelerine yönelik talebin arttığını belirten Doç. Dr. Ünlü, termal koruma sistemlerinin yanı sıra, modern savaşlarda uçakların saldırılara dayanmasını sağlamanın da kritik önem taşıdığını ifade etti. Radar teknolojilerinin gelişimiyle; düşük tespit olasılığına sahip uydu tasarımı önem kazanıyor. Radar-emici malzemeler, belli frekansta radar izini azaltarak kamuflaj sağlayarak gizlilik bilgisi sunuyor.
Projede ayrıca, üretilen radar emici malzemelerin termal ve ablatif özellikleri üzerine daha fazla çalışmalar yapılarak, çok katmanlı mühendislik kompozitlerinin ultra yüksek sıcaklığa dayanıklı özellikler kazanması sağlanacak. Proje ekibinde, Doç. Dr. Ünlü’nün yanı sıra farklı üniversitelerden uzman araştırmacılar yer alıyor. Bu proje, havacılık, uzay ve savunma sanayi alanında önemli gelişmeler sağlayabilecek nitelikteki bir çalışma olarak değerlendiriliyor.