Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, otomotiv, elektronik ve ulaşım sektörlerine yenilik katmayı planlıyor. 36 ay sürecek olan bu projede, endüstriyel uygulamalarda kullanılmak üzere yüksek dayanım ve elektrik iletkenliği sağlayabilen yeni nesil kompozit malzemelerin üretimi gerçekleştirilecek.
“Yüksek Dayanım ve Elektrik İletkenliği Gerektiren Uygulamalarda Kullanılmak Üzere Grafen Takviyeli Cu-Ni-Si Karışım Esaslı Yeni Nesil Malzemelerin Üretimi ve Karakterizasyonu” başlıklı araştırmanın yürütücüsü, BTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Borand. Bu çalışma, TÜBİTAK’ın 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Projenin araştırma kadrosunda, BTÜ’den Prof. Dr. Deniz Uzunsoy ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgen Ümit Çolak Çakır yer alıyor.
Gökçe Borand, projeye ilişkin bilgi verirken, modern teknolojinin gelişmesiyle, otomotiv ve elektrik-elektronik gibi çeşitli sektörlerde yüksek elektrik iletkenliği ve dayanım sunan malzemelere duyulan ihtiyacın arttığını belirtti. Ayrıca, bu iki özellik arasındaki dengeyi sağlamak için malzeme biliminde önemli zorluklarla karşılaşıldığını ifade etti. Borand, “Projemiz sayesinde yüksek dayanım ve elektrik iletkenliğini dengede tutan grafen takviyeli bakır, nikel ve silisyum esaslı kompozit malzemeler üretmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Projeyi detaylandıran Borand, endüstriyel anlamda talep gören Cu-Ni-Si karışımlarını grafen ile güçlendireceklerini belirterek, bu çalışmayı üniversitenin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştireceklerini kaydetti.
Dr. Borand, “laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz grafeni Cu-Ni-Si karışımlarında kullanarak, mevcut malzemelerle karşılaştırıldığında daha yüksek dayanım ve elektrik iletkenliği elde etmeyi hedefliyoruz. Üretilecek grafen takviyeli bu yeni nesil malzemeler, otomotiv sanayisinde yaygın olarak kullanılan punta kaynak uçları gibi uygulamalar için ideal hale gelecek. Elde edilecek sonuçlar, aynı zamanda mevcut malzemelerin ömrünü uzatıp, performansını artırma bakımından da son derece önemli olacak.” ifadelerini kullandı.