BSH Türkiye, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kapsamında ilham verici bir atölye çalışması düzenledi. Bu özel etkinlik, uluslararası teknoloji ve bilim yarışmalarında yer alacak kız öğrencilerin buluşmasına vesile oldu. Geleceği Kodlayanlar adlı atölyede, genç bilim insanları, örnek kişilerin hikayelerinden ilham alarak 3D tasarım yapma ve motor ile sensör kullanma fırsatını yakaladılar.
Kadınların bilim ve teknolojideki varlığını güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu etkinlikte 10 kız öğrenci, FIRST Lego League ve FIRST Robotics Competition gibi takımlarda yer alarak birbirleriyle deneyimlerini paylaşma şansı buldu. Atölye sırasında sunumlar ve çeşitli çalışmalarla bilim ve teknolojiye olan ilgi artırılırken, katılımcılar yeni yetenekler de kazandılar. Etkinlik sonrası öğrenciler, çevre okullardaki kız öğrencilerin farkındalığını artırmak için sunumlar yapmayı planlıyorlar.
Atölye, keşif ve inovasyon üzerine ilham verici bir sunumla başladı. Katılımcılara tarihe yön veren bilim kadınlarının başarıları ve yolculukları aktarılarak, farkındalıkları artırıldı. Daha sonra dijital tasarım becerilerini geliştirmek üzere düzenlenen Tinkercad atölyesinde katılımcılar, 3D tasarım yapma şansı buldular ve kendi tasarımlarını 3D yazıcılarla gerçek hale getirdiler.
Lego ile yapılan deneyim atölyesinde katılımcılar, robot komponanları oluşturarak, kod yazma yoluyla bu ürünlere yeni işlevler kazandırdılar. Bu süreçte, robotik el, dans eden robot ve otonom araçlar inşa ederek motor ve sensör kullanma deneyimi yaşadılar. Ayrıca, bilimsel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirirken, karşılaştıkları sorunlara anında çözümler üretme fırsatını da yakaladılar.
BSH Türkiye, 2017 yılından bu yana Kodluyoruz Derneği ile birlikte yürüttüğü Geleceği Kodlayanlar programı sayesinde çocuklara dijital okuryazarlık konusunda eğitim vermeye devam ediyor. Çerkezköy’deki MakersLab’de, yerel okullardan gelen çocuk ve gençler için robotik ve kodlama üzerine atölye çalışmaları düzenleniyor. Şimdiye kadar 7 binden fazla çocuğa ve öğretmene ulaşmayı başaran bu program, çevrimiçi oyun kaynaklarıyla da genişletilerek dijital dünyayı tanıtıyor.
Aynı zamanda, Makers Lab atölyelerine katılan öğrenciler, 2020 yılında dünyanın en prestijli robotik yarışması olan FRC’ye BSH destekleriyle katıldılar ve başarısıyla ABD’deki şampiyonaya katılım hakkı elde ettiler. Şirket, çocukların bilime olan ilgisini artırmayı ve gelecek nesil bilim insanları olarak yetişmelerine katkı sağlamayı sürdüreceğini kelam etti.