Botoksun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Alanındaki Önemi ve Kullanım Alanları

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, botulinum toksini (botoks) uygulamalarının fiziksel tıpta oldukça yaygın kullanıldığını ifade etti. Büyükşireci, “Serebral palsi, inme geçirmiş ve felçli hastalarda, istemsiz kas kasılmalarını azaltmak amacıyla bu yöntemi kullanabiliyoruz. Bu sayede hastaların istemli hareket kabiliyetleri artıyor” dedi.

Botulinum toksininin çoğunlukla estetik amaçlarla bilinse de, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, “Halk arasında botoks olarak bilinen bu enjeksiyon, tıbbi tedavi uygulamalarında da önemli avantajlar sağlıyor. Botulinum toksini, belirli bir bakteriden elde edilen bir toksin olup, sinir ve kas kavşağına enjekte edildiğinde, kasın geçici felç olmasına neden oluyor. Bu uygulama, genellikle 3 ila 6 ay süresince etkili oluyor” şeklinde konuştu.

Fizik tedavi uzmanları olarak, özellikle serebral palsi hastalarında ve felçli bireylerde istemsiz kasılmaları engelleyici olarak botoks uyguladıklarını aktaran Büyükşireci, “Kas kasılmalarını azalttığımızda, hastalar yürüyüş ve kol hareketlerinde kolaylık sağlayabiliyor. Ayrıca, nörolojik hastalıklar arasında yer alan ilaçlara dirençli migren sorunlarına da bu enjeksiyonlar uygulanabiliyor. Bunun yanı sıra, aşırı terleme yaşayan bireylerde de koltuk altına botoks tedavisi gerçekleştirebiliriz. Felçli veya serebral palsi hastalarında aşırı tükürük salgısı sebebiyle yaşanan sorunları da tükürük bezlerine botoks uygulayarak çözebiliyoruz. MS hastalığında görülen istemsiz kas kasılmaları için de bu yöntem etkili bir tedavi sunuyor” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın