Bosna Hersek Federasyonu Polis İdaresi Müdürü Vahidin Munjic, Bosnalı Sırp liderlerin tutuklanmasıyla ilgili ülke genelinde verilen tutuklama emirlerinin polise ulaştığını belirtti. Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin Başkanı Milorad Dodik, Meclis Başkanı Nenad Stevandic ve Başbakan Radovan Viskovic hakkında çıkarılan tutuklama talimatı, tüm devlet ve yerel polis birimlerine iletildi. Munjic, yerel basına yaptığı açıklamada, “Bu üç isim için daha önce medyada çıkan yakalama emri, resmi olarak dün sistemimizde yer aldı. Bu emir, Bosna Hersek mahkemesinin isteği doğrultusunda alınmıştır. Ülkedeki tüm güvenlik güçleri, bu kişilerle karşılaşmaları halinde tutuklamaktan ve mahkemeye teslim etmekten sorumludur” şeklinde konuştu.
Anayasal düzeni ihlal etmekle suçlanan Sırp liderlerin mahkeme süreci hakkında bilgi veren Munjic, “Ne kadar süre alacağını bilemiyorum ama onların Bosna Hersek Federasyonu sınırlarını geçmeleri halinde derhal tutuklanacaklar” dedi.
Dodik’in gözaltına alınmasının “riskli” olduğu yönünde değerlendirmeler yapılmıştı. Bosna-Hersek Devlet Soruşturma ve Koruma Ajansı (SIPA), geçen hafta Sırp liderlerin gözaltına alınması için yardım talep edildiğinde, operasyonun “yüksek risk taşıdığı” açıklamasında bulundu. Bosnalı Sırp liderlerin tutuklanması baskısının arttığı bir dönemde, SIPA Direktörü Darko Culum istifa ettiğini duyurdu. Sırp Cumhuriyeti’ndeki yerel polis otoritesi, görevlerini Sırp Cumhuriyeti yasalarına göre yürüttüklerini belirtirken, Bosnalı Sırp liderlerin tutuklanması için herhangi bir adım atmamıştı. Sırp liderlerin tutuklanmasına ilişkin emir sonrası, Milorad Dodik, Sırp Cumhuriyeti entitesinin kendi sınır polis teşkilatını hızla kuracağını açıkladı.
Sırp Cumhuriyeti’nde alınan bazı kararlar “darbe” olarak nitelendirilmişti. Dodik, Yüksek Temsilcilik Ofisi’nin (OHR) kararlarına saygı duymadığı gerekçesiyle, şubat ayında çıkan bir mahkeme kararıyla 1 yıl hapis ve 6 yıl süreyle Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı’ndan men cezasına çarptırılmıştı. Bosnalı Sırp liderler, bu karara tepki olarak Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi’nde, devlet düzeyindeki mahkeme ve polis kurumlarının entite sınırlarında faaliyet göstermesini yasaklayan düzenlemeleri yürürlüğe koymuştu. Bu değişiklikler, birçok kişi tarafından “devlete darbe” olarak tanımlandı ve devlet ile entite arası çatışma kaygılarını artırdı. Sırp Cumhuriyeti’nde yasalaşan ancak Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınan bu düzenlemeler, Dodik’e karşı yürütülen yargı sürecine bir tepki olarak ortaya çıkmıştı.