Beylikdüzü’nde Sanat Buluşmaları Kapsamında Fotoğrafın Tarihine Yolculuk Yapıldı

Beylikdüzü Belediyesi, “Sanat Buluşmaları Satır Arası Sohbetleri” programının ikinci etkinliğini gerçekleştirdi. Bu kapsamda Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin bu haftaki konuk sanatçısı, fotoğraf alanında tanınan Özcan Yurdalan oldu.

Yurdalan, “Fotoğrafın Gizli Bırakılmış Tarihi” temalı konuşmasında, MÖ. 500 yılına kadar giden bir zaman diliminde fotoğrafçılığın evrimine dair ilginç bilgiler sundu. Dinleyicileri dijital fotoğraf makinelerinin öncüsü Steve Sassol’a kadar uzanan ilginç bir yolculuğa çıkaran Yurdalan, Türkiye ve dünya genelindeki kadın fotoğrafçıları da tanıttı. Sanatçı, fotoğrafın sadece bir sanat dalı olmaktan öteye geçerek, önemli bir belgeleme aracı haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Söyleşisi esnasında, Sanayi Devrimi, Amerikan İç Savaşı ve Afrika’daki sömürgecilik tarihinin fotoğrafçılıkla nasıl iç içe geçtiğine dair unutulmaz görselleri slayt gösterisi ile birlikte dinleyicilere aktaran Yurdalan, Türkiye’nin sözlü kültür geleneği dolayısıyla, resim ve fotoğraf sanatına yeterli önem verilmediğini ifade etti. Özellikle Kurtuluş Savaşı’na ait birkaç fotoğrafın günümüze ulaşabildiğini belirten Yurdalan, önemli bir isim olan Meryem Hanım’ın 1930’larda çektiği 200 bin fotoğrafın 2011’de kamuya açıldığını hatırlatarak, bu fotoğrafların döneminin giyim kuşamı ve ruh hali hakkında derin bilgiler sunduğunu söyledi.

Yorum yapın