Manisa’nın Demirci ilçesinde 69 yaşındaki berber Hasan Erşahin, 12 yaşında başladığı berberlik serüvenine tam 57 yıldır devam ediyor. 1979 yılında kendi işletmesini, Camiatik Mahallesi’nde açan Erşahin, o günden bu yana yalnız başına dükkanında hizmet vermekte. Her sabah erken saatlerde dükkanını açan Erşahin, işine özen göstererek temizliğini yapıp müşterilerini bekliyor. Yaşının ilerlemesine rağmen, kesme aletlerini kullanmaktan hiç vazgeçmeyen Hasan Erşahin’in en büyük kaygısı, gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesi.
Berberlik mesleğine 12 yaşındayken ustası Mehmet Taşlı’dan ders alarak başladığını belirten Erşahin, “İlkokuldan mezun olduktan sonra rahmetli babam beni berber çırağı olarak gönderdi. Dört yıl bu şekilde çıraklık yaptım, sonrasında ise askere gidene kadar kalfa olarak çalıştım. Asker dönüşümde 1979’da dükkânımı açtım. Berberlik öğrenmek zorlu bir süreç ama edindiğim tecrübelerle çok iyi hale geldi. Bu mesleği yaparak geniş bir çevre edindim. Uzun süredir aynı müşterilerimle çalışıyorum. Ancak günümüzde çırak yetişmiyor. Öğrettiklerim bu mesleği sürdürmüyor. Bugünkü çıraklar sadece ne kadar kazanacaklarını soruyor, meslek öğrenme isteği yok. Bizim dönemimizde babam beni çırağa verirken ustasına “eti senin, kemiği benim” derdi. Ustaların yanında eğitilirdik ve çalışmaya devam ederdik. Önceden elektrikli tıraş makineleri yoktu; tıraşlar fiziksel güce dayalı makinelerle yapılıyordu. Elektrikli makinelerle pek fazla yorulmadan işlemi gerçekleştirmek mümkün oldu. Sakal tıraşında ise usturalar kullanılmaktaydı” ifadelerini kullandı.
Eski dönemlere göre berberliğin daha kolay hale geldiğini vurgulayan berber, “Çıraklık döneminde atıklar için teneke kullanırdık, tıraş sularını biriktirip dökme işlemini öyle yapardık. Bayram dönemlerinde sabahlara kadar çalıştığımız olurdu, bayram namazına dükkandan giderdik. Ancak artık bayram arifelerinde akşam namazından sonra kapatıyoruz. Ben bu mesleği severek icra ediyorum ve sağlığım elverdiği sürece devam edeceğim. Anne babalar, okuma ihtiyacı olmayan veya mesleği öğrenmek isteyen çocuklarını çıraklık yapmaları için yönlendirsinler, çünkü berberlik de bir meslek ve gençlerimizi bu alanda yetiştirmeliyiz. Berberlik şu anda daha iyi ve görkemli” dedi.