Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Yılmaz, dünyada en yaygın sağlık sorununun baş ağrısı olduğunu belirterek, “Baş ağrılarının yaklaşık %90’ı primer ve migren tipi baş ağrılarıdır” ifadesinde bulundu.
Nöroloji uzmanı Dr. Yılmaz, hemen hemen her bireyin hayatının bir aşamasında baş ağrısıyla tanıştığını vurgulayarak, “Ülke genelinde ve dünya genelinde en sık karşılaşılan sağlık sorunu baş ağrısıdır. Bu durum büyük bir önem taşımaktadır çünkü baş ağrısı, bireylerin günlük yaşamlarını ciddi biçimde etkileyebilir. Baş ağrısının oluşumunun birçok nedeni bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, baş ağrısını sınıflandırmak için 14 ana başlık belirlemiştir. En sık görülen ağrılar ise %90 oranında primer baş ağrıları ve migren tipindedir” diye konuştu.
Baş ağrısının hangi sebeplerden kaynaklandığına da dikkat çeken Dr. Yılmaz, “Beyin dokusu doğası gereği ağrıya karşı duyarsızdır. Ancak beyin çevresindeki yapıların ağrıya duyarlı olduğu unutulmamalıdır. Bu yapılar, beyin zarı, besleyici atardamarlar, göz, kulak, burun, sinüsler, diş etleri ve kafayı çevreleyen kas dokusunu içermektedir. Bu tür yapılardaki her türlü patolojik durum baş ağrısına neden olabilir. Primer baş ağrılarının en yaygın şekli gerilim tipidir ve kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Bu tür baş ağrıları, genellikle anksiyete ve stresten kaynaklanır. Sıklıkla kafayı saran, 10 dakikadan bir güne kadar sürebilen hafif şiddette ve bulantı ya da iştah kaybı olmaksızın görülen baş ağrıları şeklinde kendini gösterir” dedi.
Migrenin, primer baş ağrıları arasında en yaygın olan ikinci tip olduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, “Migren, çocuklarda da ortaya çıkabilir; genç yaşta kız ve erkek çocuklarda eşit oranlarda görülür, ancak ergenlik döneminin ardından kadınlarda erkeklerden daha fazla belirginlik kazanır. Genellikle tek taraflı, zonklayıcı ve güçlü bir ağrı olup, bulantı ve kusma ile birlikte ışık ve ses hassasiyeti de görülür; günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Fiziksel aktiviteler migreni artırabilir ve genetik yatkınlık oldukça fazladır” şeklinde konuştu.
Ayrıca, üçüncü sıklıkla görülen birincil baş ağrısı türü olan küme baş ağrısının genellikle erkeklerde daha sık görüldüğünü belirten Dr. Yılmaz, “Küme baş ağrısı 15 dakika ile 3 saat arasında sürebilir ve genellikle gece uykudan uyandıran aşırı şiddetli baş ağrısı şeklindedir. Bunu tek taraflı gözde kızarma, yaşarma, göz bebeğinde küçülme ve terleme gibi belirtiler izler. İkincil baş ağrılarının nedenleri arasında ise birçok faktör yer almaktadır. Özellikle enfeksiyonlar, gözle ilgili problemler ve sinüzit baş ağrısına yol açabilir” dedi.
Açıklamalarını sürdüren Yılmaz, “İlaç kullanımı da baş ağrısını tetikleyebilir, özellikle aşırı ağrı kesici kullanımı paradoksal bir etki yaratabilir. Hormon tedavileri ve hipertansiyon da baş ağrısının zemininde sık karşılaştığımız sorunlardır. Baş ağrısının tedavisi kişiye özel olarak planlanmalı; bol sıvı alımı, düzenli uyku ve stresten kaçınma gibi önlemler önem arz etmektedir. Ayrıca hastalarımıza magnezyum ve B vitamini takviyeleri öneriyoruz. İşlenmiş gıdalardan ve yüksek histamin içeren yiyeceklerden de uzak durmalıyız” ifadelerini kullandı.
Dr. Yılmaz, acil servislere yapılan başvuru oranlarının baş ağrısı kaynaklı rahatsızlıklardan ötürü yüksek olduğunu belirterek, “Acil serviste hangi hastaların öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiği de önemlidir. Eğer bir birey alışık olmadığı kadar şiddetli baş ağrısı yaşıyorsa veya bulantı olmaksızın kusma, çift görme ya da bulanık görme gibi nörolojik belirtiler gözlemliyorsa, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.