Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Aliyev, “Tarihi zaferimizin barış müzakerelerine zemin hazırladığını söylemek istiyorum. Günümüzde Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışa yönelik yaklaşımların giderek yakınlaştığını gözlemliyoruz” dedi. Steinmeier ise, “Güney Kafkasya’nın barış içinde yaşaması amacıyla çaba sarf edilmesi ve çalışmalar yapılması gerekiyor. Barış, her yerde aynı şekilde uygulanabilecek bir formül sunmuyor” ifadelerini kullandı.
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Bakü’deki ziyaretine devam ediyor. İki lider, gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Aliyev, ekonomik ilişkilerin gelişimi üzerine değinerek, “Bu ziyaretin ilişkilerimize yeni bir dinamizm katacağına olan inancım tam. Bu yılın ilk iki ayında ticaret hacmimizde yaklaşık üç kat artış yaşandı. Bunun temel nedeni, Almanya’ya yapılan ham petrol ihracatındaki artıştır. Bu nedenle, ticaret hacmimizi çeşitlendirmek adına yenilenebilir enerji alanında daha aktif adımlar atmalıyız. Almanya’nın bu sektörde büyük bir tecrübesi bulunuyor ve Azerbaycan’ın kapsamlı planları var. Yabancı yatırımlarla birlikte 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitemizi 6 GW’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun bir kısmı Avrupa’ya da ihraç edilecektir” dedi.
Aliyev, Azerbaycan’ın 30 yıl süren Ermeni işgali ile büyük acılar çektiğini belirterek, “Halkımız etnik temizliklere maruz kalmış, 1 milyon Azerbaycanlı evsiz bırakılmıştır. Ülkemizin yaklaşık yüzde 20’si halen işgal altındadır. Uluslararası kurumlar bu konuda yeterli adımlar atamamıştır. Azerbaycan, bu sorunu uluslararası hukuk çerçevesinde savaş alanında kendisi çözmüştür. Tarihi zaferimiz sona eren çatışmadan sonra barış müzakerelerine kapı aralamıştır. Günümüzde Azerbaycan ve Ermenistan’ın barışa yaklaşımı birbirine daha da yakınlaşıyor” şeklinde konuştu.
Aliyev, görüşmede birçok bölgesel ve küresel konunun ele alındığını ifade ederek, “ABD ile Avrupa Birliği arasındaki gerilim ve Rusya ile Batı arasındaki çatışmalar gibi konular üzerinde durduk. Bu meseleler tüm dünyayı etkiliyor ve içten bir fikir alışverişinin yapılması benim için büyük önem taşıyordu. Bu ziyaretin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor ve Almanya Cumhurbaşkanının Azerbaycan’a yaptığı bu ilk resmi ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyorum” dedi.
Azerbaycan-Ermenistan barış süreci hakkında bilgi veren Aliyev, ikinci Karabağ Savaşı sonrası barış müzakerelerinin başlatıcısı olduğunu vurguladı ve “O dönem, ne Ermenistan ne de AGİT Minsk Grubu böyle bir teklifte bulundu; öneri Azerbaycan tarafından sunulmuştur. Bu, barış anlaşması konusundaki istekliliğimizi ortaya koymaktadır” ifadesinde bulundu. Aliyev, “2024 yılına kadar Ermenistan’ın şartlarını içeren sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’yle ilgili taleplerinin asılsız olduğunu, bunun sadece onların hayal dünyasında yaşandığını belirtmek isterim. Azerbaycan’ın Karabağ bölgesi vardır” dedi.
Aliyev, üzerinde anlaşılan barış anlaşmasının 17 maddeden oluştuğunu ifade ederek, “Azerbaycan, burada ek şartlar sunmuyor. Bizim şartlarımız Ermenistan için bellidir ve yeni bir durum değildir. Bu şartlar daha önce de dile getirilmiştir. Ancak, Ermenistan’dan henüz somut bir yanıt alınamadı. Birincisi, AGİT Minsk Grubu’nun feshedilmesi. İkincisi, Ermenistan Anayasası ile ilgilidir; burada Azerbaycan topraklarına ilişkin bir madde yer almaktadır ve bu, barışçıl çözümün önündeki engellerden biridir. Bu iki şart yerine getirildiğinde barış anlaşmasının imzalanmasının önünde bir engel kalmayacaktır. Bu durumda, Ermenistan’ın bu iki meşru talebimizi kabul etmesi gerekmektedir” diye açıkladı.
Steinmeier, Azerbaycan’ın stratejik bir konuma ulaştığını ve bu ülkeden geçen ticaret yollarının küresel bir etkileşim sağlayabileceğini ifade etti. “Biz ekonomik iş birliğimizi ele aldık. Azerbaycan, yalnızca Orta Asya değil, Uzak Doğu ve Güney-Batı Asya ile olan ticaret ilişkilerinde de önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak mevcut yolların kapasitesi sınırlıdır. Orta Koridor, Almanya ekonomisi için de önemli bir yere sahip olacak” dedi.
Steinmeier, Azerbaycan’dan geçen Orta Koridor’un Almanya için büyük umutlar barındırdığını vurgulayarak, “Güney Kafkasya’daki istikrar arttıkça, bu koridorun önemi de yükselecektir. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış süreci çok mühimdir. Son yıl içerisinde ciddi ilerleme kaydedildi. Barış anlaşmasının metninde bir uzlaşmaya varılmasıyla ilgili açıklama yapılan 13 Mart tarihi mükemmel bir fırsattı. Barış anlaşmasının imzalanacağına güveniyorum. Bu aşamayı kaçırmamamız gerekir ve siyasi irade gereklidir. Ülkemiz bu konuda destek verecektir” şeklinde konuştu.
Steinmeier, iki taraf arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesi sürecinin bir zaman dilimi ve çaba gerektireceğini belirterek, “Uzlaşma zaman alır. İki ülke arasında barış anlaşmasının imzalanması, ilişkilerin düzeltilmesi adına gerekli bir adımdır. Önümüzdekilerin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum” dedi.