AXA’nın 11. Gelecek Riskleri Raporu, Küresel Tehditleri ve Çözüm Stratejilerini Ortaya Koydu

AXA Grubu, 11. kez kaleme aldığı Gelecek Riskleri Raporu ile dünya genelinde geleceği tehdit eden en önemli risk unsurlarını ve bu tehditlere karşı önerilen çözümleri belirledi. Rapor, 50 ülkeden 3 binden fazla uzman ve 20 bini aşkın bireyin katkısıyla hazırlandı ve günümüzün çoklu krizlerine kapsamlı bir bakış sunuyor.

Dünya genelindeki çalışmalarını “İnsana değer katan unsurları korumak” hedefiyle sürdüren AXA, her yıl yaptığı geniş ölçekli araştırmalarla dünya için kritik risk faktörlerini analiz etmektedir. Şirket, bu rapor aracılığıyla farklı coğrafyalardan uzmanların ve vatandaşların görüşlerini bir araya getirerek gelecekte karşılaşabileceğimiz önemli tehditleri ve çözüm alternatiflerini gözler önüne seriyor. Raporda, çoklu kriz dönemlerinde uluslararası iş birliği ve yenilikçi çözümlerin önemine vurgu yapılıyor.

Raporun öne çıkan başlıkları arasında şunlar yer alıyor:
– İklim Değişikliği: Üç yıldır ardı ardına hem uzmanlar hem de halk tarafından en büyük risk olarak nitelendirilen iklim değişikliği, uzmanların yüzde 63’ü ve halkın yüzde 45’i tarafından ilk sıraya yerleştirildi.
– Jeopolitik İstikrarsızlık ve Siber Güvenlik: Bu riskler, modern dünya için önemli tehditler oluşturmaya devam ediyor. Özellikle Orta Doğu’daki krizler ve Ukrayna’daki çatışmalar gibi olaylar, artan gerginlik ve korumacılığın yaratmış olduğu sorunlara dikkat çekiyor.
– Yapay Zeka Riskleri: Yapay zekanın gelişen yeteneklerinin yanı sıra büyük tedarikçilere olan bağımlılığın artışı ve jeopolitik istikrarsızlık gibi unsurlar, bu riskin kaygı verici bir boyutunu oluşturuyor.
– Toplumsal Gerginlikler: Ekonomik eşitsizlikler nedeniyle ortaya çıkan huzursuzlukların yeni güvenlik sorunları yarattığına dikkat çekiliyor.

Geleceğin Risk Haritası’nda öne çıkan diğer hususlar arasında kadınların, sağlık risklerini diğer maddelerden daha fazla önemsediği görülürken, cinsiyetin risk algısına olan etkisi net bir biçimde ortaya konuyor. Teknolojik riskler ise “yeni pandemimiz” olarak nitelendiriliyor ve bu konunun gelecekte daha fazla ön plana çıkması bekleniyor. Güneş fırtınaları, 2025’te gündemi meşgul edebilecek önemli bir tehlike olarak kaydediliyor. Uzmanlar, güneş fırtınalarının potansiyel yıkıcılığını öne çıkarıyor; NASA’nın verilerine göre, özellikle Temmuz 2025’te Güneş’in manyetik aktivite döngüsünün zirveye ulaşması bu riski artırma ihtimalini barındırıyor.

İklim değişikliğiyle ilgili maliyetlerin, birden fazla krizin eş zamanlı yaşandığı bir ortamda tahmin edilmesinin zorlaştığı belirtiliyor. Ayrıca, yaşlanan nüfusun ekolojik dönüşüm için gereken kaynaklar üzerindeki baskısı da sürdürülebilir bir gelecek için zorluklar yaratıyor. Yapay zekanın yanlış bilgi yayılmasına yol açabilecek bir risk oluşturduğu ifade edilirken, bu sorunun çözümünde fayda sağlayabilecek bir araç olma ihtimaline de dikkat çekiliyor.

AXA, kapsayıcı sigorta anlayışını benimseyerek iklim ve biyoyoz çeşitlilik konularında önemli hedefler belirliyor. Her yıl 5 milyar euro yatırım yapma amacında olan şirket, siber güvenlik ve yapay zeka tehditlerine karşı yenilikçi sigorta çözümleri geliştirme hedefindedir. Ayrıca dezavantajlı grupların uygun teminatlara ulaşımını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalara hız vererek, daha kapsayıcı bir sigorta anlayışı benimsiyor.

Yorum yapın