Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, “Pandemi öncesi ticaret hacmi için 20 milyar dolar hedefi belirlemiştik ve bu hedefe ulaşmayı başardık. Ancak bu rakamlar, iki ülkenin potansiyelini tam anlamıyla yansıtmıyor. Özellikle Ankara’nın Fransa ile olan ticaretini artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, Büyükelçilik Ekonomi Daire Başkan Yardımcısı Orhan Chiali, Konsolos Yardımcısı Valentin Allary Lacroix ve Sürdürülebilir Kalkınma Ataşesi Berat Durmuş, ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Toplantıda ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali Yıldız, Halil İlik ve Yasin Özyolu da bulunarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunu görüştüler.
Baran, Büyükelçi Dumont’a Ankara’nın ekonomik durumu hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Başkent’teki 13 organize sanayi bölgesindeki 15 binden fazla işletmenin iç ve dış pazara hizmet sunduğunu belirten Baran, Ankara’nın savunma sanayi, havacılık, medikal alan, yenilenebilir enerji ile inşaat makineleri alanında uluslararası rekabet gücüne sahip bir şehir olduğunu vurguladı. Türkiye’nin başkentinde 21 üniversite, 13 Teknokent, 152 Ar-Ge Merkezi ve 36 tasarım merkezinin bulunduğunu hatırlatan Baran, “Ankara, teknoloji üretiminde ve geliştirilmesinde önde gelen bir merkez. 13 teknokentimiz var ve buralarda bin 600’den fazla işyeri faaliyet gösteriyor, yaklaşık 16 bin kişi istihdam ediliyor. Ülkemizde yüksek teknoloji ürünü yatırımlarının artırılması çeşitli programlarla destekleniyor” diye ekledi.
Ankara’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yaklaşık yüzde 70’inin hizmet sektöründen elde edildiğini belirten Baran, şehirde sağlık ve turizm alanlarında gelişmeler yaşandığını ifade etti. Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret ilişkisinin de önemli olduğuna dikkat çeken Baran, Fransa’nın Türkiye’nin hem ithalat hem de ihracatında altıncı sırada yer aldığını ve 2024 sonunda dış ticaret hacminin 22,5 milyar dolar olmasını beklediklerini aktardı.
Baran, “Pandemi öncesi belirlediğimiz 20 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaştık, ancak bu iki ülkenin gerçek potansiyelini yansıtmıyor. Ankara’nın Fransa ile olan ticaret hacmini artırmak istiyoruz” dedi.
Fransız sermayeli yaklaşık 1.700 şirketin Türkiye’de doğrudan ya da ortaklık yoluyla faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin toplam yatırımının 8,5 milyar dolara yaklaştığını belirten Baran, Beko, Eczacıbaşı Holding ve Otokar gibi Türk firmalarının Fransa’da yatırım yaptığını ve bu işbirliklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Baran ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda Fransa’dan destek istediklerinin altını çizerek, AB’nin Schengen vizesi uygulamalarının iş adamlarını zor durumda bıraktığını söyledi. Yeşil Mutabakat sürecine dikkat çeken Baran, bu sürecin tekrar değerlendirilmeli olduğunu ifade etti.
Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont ise, 2023 Eylül’ünde göreve başlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iki ülke ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma sözü verdiğini hatırlattı. Dumont, “Ticaretimizin dengeli bir biçimde büyümesinden memnuniyet duyuyoruz. İki ülke arasında ticaret hacmini nasıl artırabileceğimiz üzerine daha detaylı görüşmek istiyoruz” dedi. Dumont, Yeşil Mutabakat Anlaşması’na da vurgu yaparak, gelecekteki sanayilere yönelik yatırım iş birliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalara odaklandıklarını sözlerine ekledi. Fransa’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini destekleyen ülkelerden biri olduğunu belirten Büyükelçi, “AB değerler birliğidir ve Türkiye’nin bu birliğe dâhil olması bizim için büyük önem taşıyor” dedi.