2024 yılında Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında öne çıkan isimlerden biri olan Altun Gıda, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) halka arz için resmi başvurusunu gerçekleştirdi. Halka arzdan elde edilecek gelir ile uluslararası pazarlarda etkisini artırmayı planlayan şirket, izahnamesine göre çıkarılmış sermayesinin yüzde 14,08’ine tekabül eden 20 milyon adet payını halka sunmayı hedefliyor.
Sektörün önemli ihracatçılarından olan Altun Gıda, başta limon, portakal, mandalina ve üzüm gibi narenciye ürünleri olmak üzere, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun gibi meyve ve sebzeler üretmekte, sözleşmeli çiftçilerle işbirliği yapmaktadır. Şirketin tarımsal üretiminin büyük bölümü ise, kendi mülkü olan 3.400.000 m2’lik alanda gerçekleştiriliyor. Ayrıca, talebe göre diğer sebze ve meyve temin ve satışını da yapmaktadır.
Türkiye’nin 2024 yılı yaş meyve ve sebze ihracatına 3,4 milyar dolar katkı sağlayan Altun Gıda, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre, 2024 yılında en çok ihracat yapan ilk beş firma arasında yer almayı başarmıştır. Özellikle Avrupa standartlarına uygun ürünleriyle tanınan Altun Gıda, uluslararası dev perakende zincirlerine önemli bir tedarikçi konumundadır.
Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun, şirketin geçmişini ve gelecekteki hedeflerini paylaştığı basın toplantısında, 1981 yılında ticaret hayatına beyaz eşya satarak başladığını, ardından tarım ürünlerine yöneldiğini belirtti. “Hatay’daki ticaret yolları üzerindeki konumumuz ve iş birliklerimiz bize fırsatlar sundu,” diyen Altun, özellikle 2011 yılından itibaren Avrupa standartlarına uygun üretim gerçekleştirmeye başladıklarını ifade etti.
Halka arz ile birlikte şirketin büyüme hedeflerinin daha da netleştiğinin altını çizen Anıl Altun, kendi tarlalarında ürettikleri ürünleri, kendi tesislerinde paketleyerek uluslararası perakende marketlere ulaştırdıklarını dile getirdi. İleri teknolojiye sahip tesislerinde yıllık 100.000 ton yaş meyve ve sebze ticareti gerçekleştiren şirket, yatırımları ile kapasitesini önemli ölçüde artırmıştır.
Özellikle Hatay Dörtyol’da modern tesislerinde yer alan soğuk hava depoları ve yüksek kapasiteli işleme makineleri ile dikkat çeken Altun Gıda’nın, 2024 yılı itibarıyla toplam işleme kapasitesinin 10 kat artırıldığını, yıllık 918 bin ton kapasiteye ulaştığını vurguladı. Ayrıca, Romanya’daki Unifrutti iştiraki aracılığıyla Avrupa Birliği’ne yönelik ihracatını da güçlendirmektedir.
Anıl Altun, standartlarının uluslararası ticarette yeterli olmadığını, üretim ve dağıtım süreçlerinin de sürekli denetlendiğini belirterek, yüksek kalite belgelerine sahip olduklarını vurguladı. Altun Gıda’nın halka arzı, şirketin gelişim sürecindeki önemli bir dönüşümün habercisi oluyor.