İzmir’in Aliağa ilçesinde, Damızlık Kıvırcık ve Merinos Koyunculuk Tesisi Projesi çerçevesinde 50 adet pedigrili damızlık koç, yetiştiricilere teslim edildi. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa Belediyesi arasında 2021’de imzalanan 10 yıllık protokol ile kurulan Aliağa Damızlık Koyun Merkezi, Çoraklar Mahallesi’nde 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Tesis içerisinde 1.500 metrekare yarı açık besihane, 500 metrekare yem deposu ve 500 metrekarelik eski koç deposu bulunmakta. Toplamda 1.000 baş kapasiteye sahip örtü alanında, şu anda 220’den fazla Karacabey Merinosu anaç koyun, 120’den fazla Kıvırcık anaç koyun, 300 yeni doğan kuzu ve 70 damızlık koç ile birlikte toplamda 710’un üzerinde hayvan barındırılıyor. Ayrıca merkeze komşu olan toplam 1.600 dekarlık mera arazisi, hayvanların doğal bir ortamda yayılımını sağlamak üzere kullanılmakta.
Bu tesis, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Halk Elinde Islah Projelerinde Pedigrili Damızlık Koç Temini” uygulamasını başlattı. Dağıtılan bu koçların, genetik yakınlık ve akraba evliliği sorunlarına neden olmaması adına genetik takip süreçleri yürütülüyor. Proje, yüksek verimli damızlık hayvanlarının temin edilmesiyle, kırsal alanlardaki yetiştiricilerin gelir düzeylerinde artış sağlamayı hedefliyor. 2025 yılı itibarıyla Aliağa genelinde 6 bin 500 Merinos ve 6 bin 500 Kıvırcık ırkı koyun sayısına ulaşılması planlanıyor. Bu hedefle birlikte, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinde önemli bir verim artışı bekleniyor.
Merkezde yetiştirilen 50 adet damızlık koç, yeni sahiplerine teslim edildi. Damızlık koç dağıtım törenine katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “Aliağa Damızlık Koyunculuk Tesisi, yetiştiricilerimizin hayvan varlıklarını güçlendirmenin yanı sıra verimliliği artırarak kırsal kalkınmaya da katkıda bulunacaktır. Bu proje ile kaliteli, genetik açıdan sağlıklı damızlık hayvanlar sunarak sürdürülebilir hayvancılığı destekliyoruz. 2025 yılı itibarıyla bölgede büyük bir hayvan popülasyonuna ulaşarak üretim kalitesini ve verimliliğini artırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. Projenin detayları arasında, 2025 yılı itibarıyla koyunculuk yapmak isteyen veya mevcut koşulları sağlayan üreticilere damızlık koç ve her bir işletmeye 20 dişi ile 1 erkek hayvan verilmesi, daha sonra 3. yavrulama döneminde aynı miktarda hayvanın geri alınarak diğer üreticilerle paylaşılması yer alıyor.