Ağrı’da hayvancılık alanında devrim niteliğinde bir girişime imza atan İbrahim Akkurt, zorlu hava koşullarına karşın Ağrı Dağı eteklerinde kurduğu deve kuşu çiftliği ile hızla büyüyerek Türkiye geneli talepleri karşılıyor.
Doğubayazıt ilçesinde Yılanlı köyünde yaşayan Akkurt, 2021 yılında kentteki hayvancılık faaliyetlerini canlandırmak ve yerel ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla deve kuşu çiftliği kurmaya karar verdi. Akkurt’un 2023 yılı itibarıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden onay belgesi alarak 159 deve kuşu ile üretime başladığı belirtildi. Akkurt, deve kuşunun etinin, derisinin, tüyünün ve yumurtasının ayrı ayrı ekonomik değere sahip olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki dönem hedefinin bu sayıyı bine çıkarmak olduğunu ifade etti. Yenilikçi projeleri sayesinde bölge ekonomisine katkıda bulunarak, halkın geleneksel hayvancılık dışında alternatif bir modelle tanıştığını sözlerine ekledi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Akkurt’un başarılı bir üretim gerçekleştirdiğini belirterek, çiftliğe destek vereceklerini ifade etti. Hüseyinoğlu, “Güneş Deve Kuşu Çiftliği’nin 2023 yılında onay belgesini aldık. Deve kuşları burada hem damızlık hem etlik amaçlarla beslenmekte. Bu hayvanların tüyü ve derisi oldukça değerli ürünler arasında. 2 ile 3 metre arasında boyları değişen bu hayvanların düşük yağ oranı sağlık açısından da önemli bir alternatif sunuyor!” dedi.
Akkurt, başta şeker hastaları olmak üzere sağlıklı beslenmeye önem verenlere ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Çiftliğimizde 200’e yakın deve kuşu var. Türkiye’de milyonlarca şeker hastası var ve biz onlara yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Sosyal medya üzerinden de satış yapıyoruz, ancak talebi karşılamakta zorlanıyoruz.” dedi.
Çiftliklerinin verimli yumurtalarının yanı sıra, tüm Türkiye’ye satış yaptıklarını ve buna ek olarak, yurt dışına da göndermeler yaptıklarını dile getiren Akkurt, “Burada ekonomik bir model yaratmaya çalışıyoruz. Deve kuşlarının her ürününün bir değeri var; hatta çürük yumurtası bile gelir sağlıyor.” ifadelerini kullandı.