Ramazan’da Kalp Sağlığını Korumanın İpuçları: Hızlı Yemekten Kaçının!

DÜZCE (İHA) – Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Aktüre, iftar sırasında aşırı ve hızlı yemek yemenin kalbe olan etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Aktüre, “İftarda fazla yemek yemek kalbe fazla yük bindirerek ani tansiyon artışlarına yol açabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Aktüre, Ramazan ayı boyunca kalp sağlığını korumaya yönelik dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi paylaştı. Oruç tutmanın kalp sağlığına bazı faydalar sağladığına dikkat çeken Aktüre, “Oruç nedeniyle kan basıncının düzenlenmesi, insülin duyarlılığının artması, kolesterol seviyelerinin dengelenmesi ve inflamasyonların azalması gibi olumlu etkiler gözlemlenmektedir. Ancak bu yararların kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği ve kalp hastaları için risk teşkil edebileceği unutulmamalıdır” dedi.

Aktüre, oruç tutmanın aşırı kalori alımını azaltarak ve metabolizmayı dengeleyerek, obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi kalp hastalığına zemin hazırlayan unsurları olumlu yönde etkileyebileceğini belirtti. Bununla birlikte, uzun süreli açlık ve sıvı kaybının bazı kalp hastalarında olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de vurguladı.

Hangi kalp hastalarının oruç tutarken dikkatli olmaları gerektiğine değinen Dr. Aktüre, şu gruplara dikkat çekti: “Son dönemde kalp krizi geçiren bireyler, ileri derecede kalp yetmezliği olanlar, ritim bozukluğu yaşayanlar, ciddî yüksek tansiyon hastaları ve diyabetle birlikte kalp hastalığı olan kişilerin oruç tutmadan önce doktorlarıyla mutlaka konuşmaları gerekmektedir.”

Yanlış beslenme ve yetersiz sıvı alımı durumunda tansiyon düşüklüğü ve kan pıhtılaşma riskinin artabileceğine işaret eden Aktüre, “İftarda aşırı ve hızlı yemek, kalbe baskı yaparak ani tansiyon artışlarına sebep olabilir. Bu nedenle kalp hastalarının oruç sürecinde daha dikkatli olmaları önemlidir” dedi.

Ramazan’da kalp sağlığının korunması için sahur ve iftar hakkında önerilerde bulunan Aktüre, “Sahur öğünü asla atlanmamalı ve aşırı yağlı, tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. İftarı ağır bir yemekle açmak yerine, hafif bir çorba veya hurma ile başlamalıyız. Ayrıca, fazla tuz ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı, tansiyon ve su dengesi gözetilmelidir. Gün içinde bol su içilmeli ve kafein içeren içecekler sınırlanmalıdır. İftardan sonra kısa yürüyüşler yapmak sindirimi ve dolaşımı teşvik edebilir” şeklinde önerilerde bulundu.

Eğer oruç sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı veya aşırı yorgunluk hissi yaşanıyorsa bir kardiyoloğa danışılması gerektiğini vurgulayan Gülşah Aktüre, “Daha önce hipertansiyon, diyabet ya da kolesterol yüksekliği teşhisi almamış ama ailesinde kalp hastalığı olan kişiler Ramazan öncesinde bir sağlık kontrolünden geçmelidir” dedi. Sonuç olarak, dr. Aktüre, “Kalp hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Denge sağlanmış bir sahur ve iftar planı ile Ramazan süresince kalp sağlığını korumak mümkündür” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın