28 Şubat postmodern darbesinin mağdurlarından olan Prof. Dr. Yavuz Bayram, bu darbenin psikolojik bir savaş yöntemiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Bayram, “Bu hareket, kendileriyle aynı düşünmeyenleri sindirme, yıldırma ve vazgeçirme amacı güdüyordu. O dönemde işimizi kaybederek, belediyede hizmetli olarak çalışmak zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Yavuz Bayram, 28 Şubat darbesinin üzerinden geçen 28 yılın hatırlatılması üzerine değerlendirmelerde bulundu. 1996 yılında Amasya Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak başladığını belirten Bayram, 28 Şubat sürecinde işini kaybetmek zorunda kaldığını ve o süreçte belediyede hizmetli pozisyonda çalışmak durumunda kaldığını ifade etti.
Prof. Dr. Bayram, darbe dönemini aktararak, “Yaşanmaması gereken bir dönemdi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bu dönemde sıkıntılarla boğuşan bir eğitim kurumu oldu. Birçok meslektaşımız mağduriyet yaşadı. Özellikle asistanlara baskı yapıldı ve arkadaşlarımız ciddi ekonomik, sosyal ve psikolojik zorluklar yaşadı. 70’i aşkın asistan arasında ben de yer alıyordum. Doktora eğitimimizi tamamlamışken benzer muameleye maruz kaldık. 28 Şubat, psikolojik bir savaş olarak yürütüldü. Fikirleri farklı olanları baskılarla sindirmeye çalıştılar” şeklinde konuştu.
“Çok yetenekli kadınlar mağdur oldu”
O dönemde birçok kadın akademisyenin de ciddi sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Bayram, “28 Şubat’ın kadınlara yönelik ağır bir psikolojik baskı kurma amacı taşıdığını düşünüyorum. Mağdur olan kadınlar, yaşadıkları sıkıntılarla başa çıkmakta zorlandılar. Üniversiteden ayrılan kadın meslektaşlarımız, hala atanamamış durumda. 1998 ve 1999 yıllarında mezun olsalar dahi atanmaları mümkün olamadı. O tarihlerde kontenjan sorunu yoktu. Zamanında eğitim almış gençlerin, 20 yıl sonra KPSS gibi sınavlara girmesi beklenemez. Bazıları yaşamını yitirdi, bazıları ise hala kendi mesleklerini icra etme umuduyla bekliyor. Unutmamamız gereken bir diğer durum da, o günlerde kadınlara ‘Arabistan’a gidin’ diyenlerin unutturmaması gerektiğidir” şeklinde ifadelerde bulundu. Bayram, devletin bu süreçten ders alması gerektiğini ve bireylerini başkalarına muhtaç etmemesi gerektiğinin altını çizdi.