2024 Yılı Türkiye Genelinde 3 Milyon Gayrimenkul Satışı Gerçekleşti, 5 Yıl İçinde Kazanç Vergisi Söz konusu Olacak

Emlak sektörü uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 65 bin 872 gayrimenkul satışının gerçekleştiğini belirtti. Özelmacıklı, “Gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde satılması durumunda elde edilen kazanç, gelir vergisine tabi olabiliyor” ifadesini kullandı.

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı olarak konuşan Özelmacıklı, gayrimenkulün (konut, arsa gibi) iktisap tarihi üzerinden beş yıl içinde satışının gerçekleşmesi halinde oluşan kazancın gelir vergisine tabi olduğunu vurguladı. 2024 yılı için değer artış kazancının 87 bin TL’sinin gelir vergisinden muaf olduğunu kaydeden uzman, 2025 yılında bu miktarın 120 bin TL olacağını aktardı. Bu tutarın altında olan gelirler için yıllık beyanname verilmesine gerek olmadığını söyleyen Özelmacıklı, muafiyet sınırını aşan kazançların beyan edilmesi halinde bu sınırın beyan edilen gelirden düşülebileceğini ifade etti. Gayrimenkulün iktisap tarihi olarak tapuda kayıtlı tarihin esas alındığını hatırlatan uzman, miras yoluyla edinilen gayrimenkullerin değer artışı kazancı olarak vergilendirilmediğini belirtti.

Özelmacıklı, tapuya tescil tarihinden önce gayrimenkulün kullanıcıya fiilen devredildiği hallerde, iktisap tarihinin fiilen kullanıma başlama tarihi olarak değiştirilmesi gerektiğini açıkladı. Gayrimenkulün fiilen kullanıma alındığını gösteren belgelerin (tahsis belgesi, su, elektrik gibi faturalar) bu durumu kanıtlayabileceğini vurguladı.

Gayrimenkulün satışından elde edilen değer artışının belirlenmesinde maliyetlerin düşürülmesi gerektiğine işaret eden Özelmacıklı, “Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri, satıcı tarafından karşılanan giderler ve ödenen vergiler, değer artışının hesaplanmasında dikkate alınıyor” şeklinde konuştu. Bu süreçte, iktisap bedelinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranlarıyla artırılarak hesaplandığı bilgisini de verdi.

Kendi tarlası üzerine inşaat yapanların durumu hakkında da bilgi veren Özelmacıklı, tarla ile birlikte satılan gayrimenkullerde değer artışının olabileceğini söyledi. Bu tür satışlarda, tarlanın edinim tarihinin dikkate alınarak 5 yıllık sürenin esas alındığını aktardı. Ayrıca, tarlanın alım bedeli ve inşaat masraflarının maliyet bedeli hesaplamasında göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, 2024 yılı boyunca elde edilen değer artışı kazançlarına dair yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 2025 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit halinde ödeneceğinin altını çizen Özelmacıklı, bu yıl içinde 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinin resmi tatile denk gelmesi nedeniyle, birinci taksitin 2 Nisan 2025’e kadar, ikinci taksitin ise 31 Temmuz 2025’e kadar ödeneceğini sözlerine ekledi. Gelir Vergisi Beyannameleri’nin ise 1 Mart – 2 Nisan 2025 tarihlerinde ilgili web adresi üzerinden verilebileceğini aktardı.

Yorum yapın