Emine Erdoğan: “Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Moda Artık Zorunlu”

Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, moda ve tekstil endüstrisinin çevresel problemler üzerindeki etkisini vurgulayarak, “Sürdürülebilir ve yavaş moda anlayışını benimsemek, artık hepimizin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de katıldığı etkinlikte, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği, Sıfır Atık Vakfı ve diğer kuruluşlar tarafından “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” temasıyla düzenlenen “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü” etkinliğinde konuşma yaptı. Emine Erdoğan, global Sıfır Atık Hareketi’nin her geçen yıl büyüyerek daha fazla insana ulaşmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu çabaların dünya genelinde bir farkındalık yarattığını belirtti.

Kendisine destek veren Guterres’e ve Sıfır Atık Hareketi’ne katkıda bulunan ülkelerin temsilcilerine teşekkürlerini sunan Erdoğan, çevre için mücadele eden gönüllülere de selamlarını yolladı.

Emine Erdoğan, moda ve tekstil sektörünün yüksek çevre kirliliği oranlarına sahip olduğunu vurgularken, bu yıl “Moda ve Tekstilde Sıfır Atığa Doğru” etkinliğini düzenlemelerinin sebebini kullan-at yaklaşımının sektörün temel özelliği haline gelmesi olarak açıkladı. Yavaş ve sürdürülebilir modanın pratikte karşılık bulması gerektiğini dile getirdi.

Tüketim kültürünün getirdiği sorunlara dikkat çeken Erdoğan, hızla değişen moda trendlerinin yarattığı tüketim baskısının insanları bir yarışa soktuğunu ifade etti. Atık kıyafetlerin doğada yarattığı tahribatın ciddiyetine işaret eden Erdoğan, sürdürülebilir bir gelecek için yeni bir anlayışa ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Erdoğan, kıyafetlerin atılmasının dünyaya aynı kolaylıkla yansımadığını vurgulayarak, “Yeni anlatılara, söylemlere ve kolektif bir uyanışa gereksinimimiz var” dedi ve Cemil Meriç’in eşyalar ile insanlar arasındaki ilişkiyi tanımlayan sözlerini hatırlatarak bu konunun günümüzdeki önemine dikkat çekti.

Tüketim ve mutluluk arasında yanlış bir ilişki olduğunu söyleyen Erdoğan, “Atık kirliliğini ortadan kaldırma” çağrısında bulundu. Düzenlenen sergide çöpe atılan eşyaların yüzde 60’ının hâlâ kullanılabilir durumda olduğu bilgisini paylaşarak, kaynakları geri kazanmanın önemli ve kolay olduğuna vurgu yaptı.

Erdoğan, geçmişte eşyaların kullanım ömrünün uzun olduğuna işaret ederek, modacılara çağrıda bulunarak, küçük değişimlerin büyük sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Türkiye’nin sıfır atık alanındaki liderliğinin yanı sıra Türk modacıların da bu hareketin öncüleri olacağına inandığını belirtti.

Türkiye’nin çevre sorunlarına karşı duyarlılığına dikkat çeken Erdoğan, herkesin eşit sorumluluklar yükümlü olduğunu ve iklim krizinin etkilerini en az yaşanması gereken ülkelerin sıkıntılarının dile getirilmesi gerektiğini ifade etti. Sürdürülebilir bir yaklaşım için tüm ülkelerin adil bir sistem içinde birlikte hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Erdoğan, BM reform önerisinin iklim değişikliği ile daha da önem kazandığını vurgulayarak, dünya üzerinde daha adil bir düzene ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Sıfır Atık Projesi’nin elde edilen kazanımlara ve Türkiye’nin bu alandaki çabalarına değinen Erdoğan, çevresel zararı azaltma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Son olarak, herkesi atıksız bir dünya hayaline ortak olmaya davet eden Erdoğan, geleceğe daha temiz ve sürdürülebilir bir miras bırakma hedefinin altında yatan dayanışma ruhuna dikkat çekerek, yaklaşan Ramazan Bayramı’nın herkes için mutluluk getirmesini diledi.

Yorum yapın