Kolon Kanseri Farkındalığı İçin Mart Ayı Önem Taşıyor

Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, 1-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’na dikkat çekti. Kolon kanserinin, önlenebilir ve erken teşhis ile tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu vurguladı.

Kolon kanseri, tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmakta ve hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık rastlanan üç kanser türü arasında yer almaktadır. Op. Dr. Yetgin, kolon kanserinin gelişiminde bazı risk faktörlerinin var olduğuna işaret etti. Yaşın, kolon kanseri için en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu belirten uzman, “40 yaşından itibaren kolorektal kanserlerde görülme sıklığı artış göstermektedir. 50 yaş üstündeki bireylerin yüzde 90’ının bu hastalığa yakalandığını söylemek mümkün. Genetik faktörler, hastaların yüzde 10’unda kendini gösterirken, diğer yüzde 90’ında aile öyküsü bulunmaması dikkate değerdir. Ayrıca, diyet yine önemli bir unsurdur. Aşırı miktarda kırmızı et, kömürde pişirilmiş et ve işlenmiş et ürünleri (salam, sosis gibi) kolorektal kanser riskini artıran besinlerdendir. Obezitenin, kolorektal ve meme kanserini tetiklediği tıbben kanıtlanmış bir gerçek. Ayrıca, hareketsiz yaşam tarzı da kanser riskini artırmaktadır. Sigara ve alkol tüketimi de kolorektal kanseri artıran unsurlardandır” diye konuştu.

Kolon kanserinin belirtilerine de değinen Op. Dr. Servet Yetgin, kanamanın en önemli semptomlardan biri olduğunu ve dışkılama sırasında gerçekleşen bu durumun mutlaka incelenmesi gerektiğini ifade etti. Dışkılama alışkanlıklarındaki değişikliklerin de dikkate alınması gerektiğini belirten uzman, son aylarda ortaya çıkan kabızlık veya ishalin sebeplerinin araştırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, 40-50 yaş aralığındaki bireylerde ani ve açıklanamayan karın ağrılarının kolon kanseri belirtisi olabileceğini ve açıklanamayan kilo kaybının da kolorektal kanserle ilişkilendirilebileceğini belirtti. Tam dışkılama hissi veya sık tuvalete gitme ihtiyacının, rektumda bir kanserin habercisi olabileceğine işaret etti. Kolonoskopinin, kolon kanseri tanısında en etkili yöntem olduğunu vurguladı ve belirtiler yaşayan bireylerin mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurarak kolonoskopi yaptırmaları gerektiğini tavsiye etti.

Haberde, kolon kanserlerinin yüzde 90-95’inin polip adı verilen bağırsaktaki küçük yapıların kansere dönüşmesi ile ortaya çıktığına dikkat çeken Op. Dr. Yetgin, “Sağlıklı bireylerde düzenli kolonoskopi ile poliplerin tespit edilmesi, kanser gelişimini önleyebilir. 50 yaşından itibaren herkesin en az bir kez kolonoskopi yaptırması gerekmektedir. Ailede bağırsak kanseri öyküsü bulunanların, bu yaşın 35’e çekilerek daha sık kontrol yaptırması önemlidir” dedi. Son olarak, diyet ve yaşam tarzının kolorektal kanser üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, kırmızı et tüketiminin azaltılması, işlenmiş etlerden kaçınılması, obezite ile mücadelenin önemi, düzenli egzersiz yapılması gerektiğini, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması ve yeterli su alımının sağlanmasının önemini vurguladı.

Yorum yapın