50 Yaş ve Üzeri Bireyler İçin Kolon Kanseri Riskine Dikkat!

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ali Ezer, kolon kanserinin 50 yaş ve üzerindeki kişilerde daha fazla risk oluşturduğunu vurguladı. “Dışkıda kan görülmesi, hastalığın en belirgin belirtilerinden biridir. Ayrıca, bu hastalık erken evrelerde belirti vermeden ilerleme kaydedebiliyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Mart ayı Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle önemli bilgiler paylaşan Prof. Ezer, kolon kanserinin Türkiye’de ve dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Hastalığın erken teşhisinin mümkün olması durumunda tamamen önlenebileceğine dikkati çekti.

Sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsak, gıdaların depolanması ve sıvı emilimi görevlerini üstleniyor. Prof. Dr. Ezer, kolon kanserinin hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türü olduğuna işaret etti. Risk faktörleri arasında lif açısından yetersiz beslenme, aşırı kırmızı et tüketimi, yüksek ısıda pişirilmiş gıdalar, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi unsurlar bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, genetik etkenlerin de hastalığın gelişiminde rol oynadığını ekleyerek, özellikle 50 yaş üstü bireylerin daha fazla risk taşıdığına dikkat çekti.

Kolon kanserinin belirti ve erken teşhisin önemine değinen Prof. Ezer, dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler, karın şişliği, ağrılar, kilo kaybı ve bitkinlik gibi yaygın belirtiler arasında dışkıda kan görünümünün en kritik faktör olduğunu aktardı. Erken teşhisin yaşam kurtardığına vurgu yaptı ve Türkiye genelinde Aile Sağlığı Merkezleri ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla sağlanan ücretsiz test olan dışkıda gizli kan arama testinin, hastalığın erken teşhisini sağlamak için kullanılabileceğini belirtti.

Tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Prof. Ezer, kolon kanserinin erken aşamada teşhis edildiği takdirde kolonoskopi yöntemi ile poliplerin kanserleşmeden alınabileceğini belirtti. İleri evre kolon kanseri vakalarında ise cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin devreye girdiğini ifade etti. Son zamanlarda robotik ve laparoskopik cerrahinin yaygınlaşmasının, hastaların tedavi sürecini daha konforlu hale getirdiğini aktardı. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülmesi ve dengeli beslenmenin, kolon kanserinden korunmanın en etkili yöntemleri olduğunun altını çizen Ezer, aşırı kilodan kaçınmanın, sigara ve alkol alışkanlıklarından uzak durmanın, işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmasının ve düzenli sağlık kontrollerinin önemini vurguladı.

Halkın, kanser tarama programlarına aktif katılım göstermesi gerektiğine değinerek, “50 yaş ve üzerindeki bireylerin iki yılda bir dışkıda gizli kan testi yaptırmaları gerekiyor. Erken teşhis edilen kolon kanseri tamamen tedavi edilebilir.” dedi ve sağlık taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum yapın