Badem Yağının Faydaları Neler?
Saç dökülmesinden cilt çatlaklarına kadar daha birçok soruna çözüm bulan badem, günümüzün en çok aranılan ürünlerindendir. Gösterdiği etkiden dolayı badem yağının faydaları saymakla bitmez. Doğal bir güzellik de sağlayan badem yağı kadınlar tarafından çok tercih edilir.
Badem yağının cilde olan faydaları;
saça olan faydaları kısacası vücuda olan faydalarından dolayı çokça kullanılan, evlerden eksik edilmeyen badem yağı çok çeşitli şekillerde cilde uygulanır. Piyasada, aktarlarda iki türlü badem yağı satılmaktadır. Bunlardan biri acı badem yağı diğeri tatlı badem yağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan birçok vitamin sayesinde cildin neredeyse ihtiyacı olan tüm bileşenleri karşılamaktadır. Yüz ve vücut bölgeleri için kullanılan badem yağı kullanıldıkça evden eksik edilmeyecek ürünler listesine eklenir. İçeriğindeki E vitamini ve diğer vitaminler sayesinde güçlü bir antioksidandır.
Peki Badem Yağı Nedir?
Badem, Latince adı Prunus Dulcis olan ağacın yenilebilir tohumlarıdır. Gülgiller familyasındandır. Asıl ana yurdu Afganistan ve İran yaylalarıdır. Eski Romalılar ve Yunanlılar tarafından Akdeniz’e getirilmiş olan bu şifalı bitki oraya uyum sağlamıştır ve oradan da çoğalmıştır. Badem ağacı 7 metreden 12 metreye kadar boylanabilen şeftaliye benzeyen ama ondan daha uzun süre yaşayan bir ağaç türüdür. Badem ağacı bol güneşli ortamları, kışları ılık geçen iklimleri ve akıntılı suyu sever. Tatlı badem Prunus Dulcis acı badem ise Prunus Amara olarak adlandırılır. Tatlı badem yenilebilir zengin ve lezzetli besin içeriğine sahiptir. Albüminli maddeler, şeker ve çokça E vitamini içerir. Acı badem ise bu sayılanlara göre hidrosiyanik asit içerdiğinden hafif zehirlidir. Tatlı badem içi çikolatalarda, şekerlemelerde çokça kullanılır. Bademden soğuk sıkım olarak çıkartılan badem yağı kozmetik endüstrisinde ve parfüm yapımında sıkça kullanılır.
Badem Yağını Nasıl Kullanmalı?
Tatlı badem yağının bilinen faydalarından bahsetmek gerekir. İçindeki zengin vitaminlerden dolayı her türlü vücut tipine uygun nemlendirici olarak kullanılabilir. Cildin yüzeyinde oluşan pütürlükleri gidermede, sivilceleri kurutmada, nemlendirmede ve yumuşatmada önemli rol oynar. Bilhassa kuru ciltlerde müthiş bir düzenlemeye yol açar. Cilt tonunu eşitler. Çatlamış dudakların nem dengesini sağlar. Döküntü ve kızarıklıkları engeller. Güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan ince çizgileri yok ettiği de bilinir. İçerdiği antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğinden dolayı yara ve yanık izlerini aşırı derecede azalttığı biliniyor. Doğum kaynaklı karın çatlakları için sıkça kullanılması zaten bilinen bir uygulamadır. İçerdiği E vitamini ve omega yağ asidi sayesinde gözaltındaki mor halkaları da azalttığı biliniyor.
Tatlı Badem Yağı Saça Uygulanır mı?
Tatlı badem yağı saça da uygulanabilir. İçerdiği E vitamini sayesinde saç dökülmelerini önlediği, kepek oluşumunu da yok ettiği bilinmektedir. Ayrıca saçlara parlaklık ve dolgun bir görünüm de kazandırır. Yoğun işlem görmüş saçlara, boyalı, röfleli, cansız ve bakımsız saçları için canlandırıcı etkiye sahip olan badem yağı, kozmetik ürünlerin vazgeçilmezlerindendir. Badem yağı saça direk uygulama yapılabilir ancak insanların badem yağındaki bileşenlere alerjisi olup olmadığı bilinmediğinden bu tip uygulamalardan kaçınmak gerekir. Bu konuda verilebilecek en iyi tavsiye badem yağ bileşenleri içeren bakım ürünlerin kullanılması olacaktır. Saç ile ilgili problemi olanların aldıklar ürünün bileşenlerinde badem yağı olup olmadığına bakmaları yeterlidir. Badem yağı aynı zamanda sakal problemi yaşayanların da imdadına yetişmektedir. Aynı saçlarda gösterdiği etkiyi de sakallarda göstermektedir. Problemli bölgeleri sürülmesi ile yağın aktif edilmesi sağlanır. Alerji riski sakallar için de uygulama yapılırken mevcut olabilir o yüzden badem yağı içeren bakım ürünleri tercih edilmelidir.
Kaş ve Kirpiklere Badem Yağının Etkisi Nedir?
Uzmanlara göre tatlı badem yağı kirpikler için besleyici, onarıcı, uzatıcı etkiye sahiptir. Badem yağı kirpiklere sürüldüğünde, kirpiklerin dip hücrelerinde kan dolaşımını hızlandırdığı için kirpiklerin beslenmesini sağlar. Badem yağı içeren kirpik serumları kullanılarak bu etki sağlanır. Düzenli kullanımlarda farkı açıkça görülen badem yağı etkisi ile uzamış doğal kirpikler olacaktır. Kaşlar için de aynı uygulama ile doğal gür kaşlara kavuşmak mümkündür. Kirpiklerde olduğu gibi kaş diplerinde hücrelerin kan dolaşımını artırarak kaş oluşumunu sağlamaktadır. Vücut için sağlıklı onarım etkisi kaş, kirpik ve saç uygulamalarında da başarılı sonuçlar vermektedir. Evde yapılan doğal maskelere ek olarak katılabileceği gibi tatlı badem yağı içeren bakım ürünleri olarak da kullanılabilir.
Tatlı badem Yağı mı Acı Badem Yağı mı Faydalıdır?
Temel olarak iki yağ da bademden üretiliyor olsalar da acı badem yağı içeriği sebebiyle tatlı badem yağından ayrılmaktadır. Tatlı badem yağı sabit yağlar sınıfında incelenmektedir. Acı badem yağında hidrosiyanik asit bulunmaktadır. Bu asidin fazlası zehirlidir. Ancak yerinde kullanıldığında saç dökülmelerini, kepeklenmeleri azalttığı bilinmektedir. Saç derisinde oluşabilecek her türlü lekelenmeler ve egzama türü kaşıntıları yok eder. Kırılmış, yıpranıp yorulmuş saç uçlarını yumuşatır. Saç derisi ve dip kısımları güçlendirdiği bilinmektedir. Badem yağları doğal şifalı yağlardır. Doğal yağlar olmalarına karşın eğer kişide fındık alerjisi tarzında bir rahatsızlık söz konusu ise badem yağları özellikle de acı badem yağı kullanılmadan önce el ve vücudun herhangi bir yerinde az olarak denenmelidir.
Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?
Tatlı badem yağı sade olarak kullanılabileceği gibi farklı karışımlar yaparak kürler oluşturulabilir. Sade kullanımına örnek verilecek olursa, organik bir badem yağı temin ettikten sonra, yağdan biraz parmaklarınıza alınır ve önceden yıkanmış, temizlenmiş ve kurulanmış cilde hafifçe yedirilmelidir. Gece boyu yüzde kalabilir eğer alerjik bir durum söz konusu değil ise bu işlem uygulanabilir. Cilde yumuşaklık ve nem kazandıracaktır. Saç için ise tatlı badem yapını 2-3 kaşık olacak şekilde sade olarak cezvede ısıtıp saç diplerine yedirmek yeterli olacaktır. 1 saat sonra yıkanıp durulama yapılabilir. Saçı besler, yumuşatır, kaşıntıyı önler ve parlak saçlara sahip olunur. Cilt maskesi için 1 çorba kaşık yoğurda 1 çorba kaşığı bal ve 1 çorba kaşığı badem yağı ilave ederek karışım hazırlanır. Pütürlü hali gidinceye kadar karıştırılır. Pürüzsüz hale gelince cilde uygulanır. Yaklaşık 20 dakika kadar ciltte beklemesi yeterlidir. Sonrasında yıkanıp durulanır. Ciltte çok bekletmek uygun değildir, çünkü badem yağının kıl kökü beslediği unutulmamalıdır. Az bir süre cilt yüzeyinde kalması yeterli olacaktır.
Badem Yağı Tüketilir mi?
Badem yağı sade olarak da tüketilebilen doğal bir yağdır. Ancak yağ tüketilirken seyreltme gerekmektedir. Yemeklere birkaç damla koymak, salatalara 2-3 damla eklemek gibi az miktarda uygulama yapılabilir. Düzenli kullanımda iyi olan kolesterolü yükseltir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir. Sinir sistemini koruduğu ve kalp sağlığına iyi geldiği uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Badem yağı tüketmenin ağrılara iyi geldiği de söylenmektedir. Ağrı kesici özelliğinin yanı sıra tansiyon düzenleyici özelliği de vardır. Badem yağı genellikle cilt üzerindeki olumlu etkileri halk tarafından bilinip uygulanmaktadır. Masaj için de kullanılan badem yağı vücuttaki kas gerginliğini ve ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Badem yağı ile masaj hem kemik gelişimine iyi gelir hem de kan dolaşımını hızlandırır. Ayrıca tırnak kırılması gibi şikâyetlerde de badem yağı tırnak üzerine sürülüp bekletilince tırnağı besler, kolay ve sağlıklı uzamasına olanak sağlar.