Bel Fıtığı, Gençlerin İş Gücünü Olumsuz Etkiliyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Zorlutuna, bel fıtığı problemlerinin bireylerin yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Bel fıtığı, iş gücü kaybının önemli bir nedenidir” dedi.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan Opr. Dr. Zorlutuna, bel fıtığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Genç bireylerdeki iş gücü kaybının en sık nedenlerinden birinin bel ağrısı olduğunu söyleyen Zorlutuna, lomber disk hernilerinin (bel fıtığı) bu ağrının temel sebebi olduğunu vurguladı. Sağlık uzmanı, “45 yaş altındaki bireylerin iş göremezlik günlerinin yüzde 15’ine bel ağrısı neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

Ağrıların çoğunlukla belde başlayıp kişiyi rahatsız edici bir hal aldığını belirten Zorlutuna, “Bu tür ağrılar, fiziksel aktiviteleri kısıtlayabilir ve tedaviye rağmen kendiliğinden geçebilir. Ağrının sebebi, sinirlerde baskı oluşmasıdır. Bu duruma genellikle bacaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi ek şikayetler eşlik eder. Tedavi sürecinde hastalara başlangıçta kısa süreli yatak istirahati ardından pasif hareketler ve kademeli egzersizler önerilmektedir. Ancak ağır kaldırma ve bendeni zorlayacak hareketlerden kaçınmak önemlidir” diye ekledi.

“Hastada ciddi motor kaybı, idrar ve dışkı kontrolünün kaybı gibi belirtiler varsa, ilk 24 saat içinde acil cerrahi müdahale gereklidir” diyen Zorlutuna, ayrıca “Zayıflayan kas gücü olan hastalar da ameliyat edilmelidir. Hasta, hızlı bir iyileşme süreci geçirmek ve işine dönmek istiyorsa bu cerrahi müdahale için bir neden sayılmaktadır” dedi. Zorlutuna, hastaların ameliyattan sadece 2 saat sonra mobilizasyon gerçekleştirebildiğini, 6-8 saat içinde ayağa kalkıp yürüyebildiğini ve ertesi gün taburcu olabildiğini de sözlerine ekledi.

Yorum yapın