Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Türkiye’nin en önemli sağlık kurumlarından biri olarak, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak liderliğinde önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 2012 yılında hastanede kullanılmaya başlanan “Da Vinci X” Robotik Cerrahi Sistemi’nin 2025 yılı için tasarlanmış 4. jenerasyon modeli, EÜTF Hastanesi’ne kazandırıldı. Bu hastane, Türkiye’nin ilk ve Ege Bölgesi’nin tek kamu üniversitesi hastanesi olarak Da Vinci Robotik Cerrahi hizmeti sunmaktadır. Yeni teknoloji, cerrahi operasyonların etkinliğini artıracak ve uygulama alanını genişletecektir.
Yeni nesil Da Vinci X cihazının ilk kullanımı sırasında, hastaneyi ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlkin Şengün ve Prof. Dr. Devrim Bozkurt ile birlikte cerrahi birimlerin başkanları ve cerrahlarıyla bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Prof. Dr. Budak, Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin taleplerine göre son teknoloji cihazların hastaneye kazandırıldığını belirtti. Yeni Da Vinci cihazının, tüm cerrahi birimlere açık olacağını ifade eden Budak, genç hekimlerin bu cihaz sayesinde deneyim kazanabileceklerini vurguladı. Ayrıca, yakında açılacak Merkezi Ameliyathane binasında yer alan, multimedya sistemiyle donatılmış Robotik Cerrahi Salonu’nun her branşa hizmet vereceğini duyurdu. Hali hazırda Üroloji, Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi alanlarında aktif olarak kullanılan Da Vinci teknolojisi, Kadın Doğum, Kalp Damar Cerrahisi ve Göğüs Cerrahisi alanlarında da süreç içinde devreye girecek. Böylece yıllık vaka sayısının iki kat artması hedefleniyor. Ayrıca, bu hizmetin özel hastanelere nazaran daha uygun fiyatlarla sunulduğunu dile getiren Budak, ulusal ve uluslararası alanda robotik cerrahi eğitimleriyle referans merkezi haline geldiklerini belirtti. Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destekleri için teşekkür etti.
Prof. Dr. Budak, hastanenin A Plus statüsünü korumaya devam ettiğini ve akademik çalışmalar ile Ar-Ge performansının her zamankinden daha üst düzeyde olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl TÜSEB’e gerçekleştirilen 34 projenin bir rekor olduğunu söyleyen Budak, sağlık alanında Türkiye’nin Ar-Ge mutfağı olma hedefini vurguladı. TÜBİTAK’a 152 kişilik bir ekiple sunulan büyük sağlık temalı projeden de bahsetti. Üniversitenin sağlık alanındaki hedefinin, dünya çapında bir referans merkezi haline gelmek olduğunu söyledi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki yeni robotik cerrahi ameliyathanesindeki ilk operasyon, Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuat Kızılay ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi.