Astım Hastası Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Astım Nedir


   
Astım, çevresel faktörlerin de yoğunlukla etkili olduğu, solunum yollarının duyarlılaşmasına ve akciğerdeki bronşların daralmasına sebep olan bir akciğer hastalığıdır. 

Astım Neden Olur?

Genetik yapı, astım hastalığı üzerinde etkisi olan faktörlerden biridir. Yani bireyin ailesinde daha önceden görülmüş bir astım öyküsü söz konusu ise, kişi astım hastalığına yatkınlık gösterir. Bunun yanı sıra çevresel faktörler de çok önemlidir. Sigara kullanılması ya da sigara kullanılan ortamlarda bulunulması, yaşadığı bölgedeki yüksek hava kirliliği solunum yolu alerjenlerine duyarlılık (mevcut alerjilerinin olması), toz, geçirilen solunum yolu enfeksiyonları, polenler, kedi-köpek tüyü, kimyasal maddelere maruz kalma (çamaşır suyu, klorak, tuz ruhu vb.), solunum yollarıyla ilgili mevcut sağlık sorunlarının olması (koah, bronşit vb.) Astım hastalığını tetikleyen etmenler arasındadır. Aynı zamanda annenin hamileliği sırasında sigara kullanmış olması da çocukta astım görülme riskini arttırır. 

Astımın Belirtileri Nelerdir?

Kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, wheezing (nefes alıp verirken ıslık sesi) göğüs ağrısı, göğüste sıkışma ve göğüs kafesine baskı hissi astımın başlıca belirtileri arasında olurken, bunların yanında bazı kişilerde hapşırık, burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşınma ve yaşarma gibi alerjik belirtiler de verebilir. Aynı zamanda özellikle geceleri ve sabaha karşı görülen, uykudan uyandıran öksürük ataklarıyla da kendini gösterebilir. Kişi gün içinde kendini gayet rahat hisseder ve yalnızca geceleri bu nöbetler mevcuttur.

Astım Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle, astım kronik bir hastalıktır ve tamamıyla tedavi edilmesi durumu mümkün değildir. Ancak doğru ve düzenli tedavi ile astım belirtilerinin tamamen kontrol altına alınması, bu sayede kişinin astım atakları geçirmeden, geceleri uyanmadan, gün içinde işlerini rahatlıkla yapmaları sağlanabilir. Öncelikle astıma sebep olan çevresel faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Kişi sigara kullanıyorsa bırakmalı, tozdan, kedi-köpek gibi tüy döken hayvanlardan uzak durmalı, kimyasal ilaçların kullanımı sonlandırılması yani solunum yolunu etkileyen ve astımı tetikleyen tüm şartlar en aza indirilmelidir. Astım tedavisinde genellikle doğrudan solunum yollarına etki eden inhaler ilaçlar kullanılmaktadır. Dolayısıyla ilacın etkisi düşürülmemeli, solunum yollarının rahatlaması her anlamda sağlanmalıdır. Hastalık aynı olsa da her bireye etki edecek ilaç farklıdır. Bu sebeple kişinin, sadece kendisi için düzenlenen doktor reçetesindeki ilaçları kullanması gerekmektedir.

Astıma İyi Gelen Bitkiler

Astım tedavisi doktor gözetimi altında yapılsa da, astım hastalarının nefes alıp vermesini kolaylaştıran bazı bitkiler de mevcut. Isırgan otu, lavanta, biberiye, adaçayı, çörek otu yağı, limon suyu, saf maydanoz suyu, havuç, soğan, kantaron çayı astıma iyi gelen bitkiler arasındadır.

Yorum yapın